Werken bij Houtbouw ’t Zand, wat houdt dat in? Om jullie een kleine indruk te geven, gaan we het bedrijf rond en laten we onze medewerkers aan het woord. Deze keer vertelt Rick Hoebe over de afdeling calculatie.

Af en toe als ik of een van mijn collega’s door de stad loopt, zien we één van de werken van Houtbouw ’t Zand. Vaak gaat het om een prachtig eindresultaat. Het is erg leuk om te weten hoe het werk in elkaar zit en hoe het proces verloopt. Bovendien geeft het veel voldoening om te weten dat je een bijdrage hebt kunnen leveren aan dat mooie eindresultaat en woongenot voor de bewoners. Voordat we zo’n mooi eindresultaat kunnen zien, gebeurt er natuurlijk wel een hele hoop.

Onze werkzaamheden beginnen wanneer er een nieuwe aanvraag binnenkomt. Na het ontvangen van een aanvraag wordt deze beoordeeld door ons hoofd calculatie. Hierbij wordt gekeken naar de onderdelen die aangevraagd worden, wie de aanvraag doet en de locatie van het project. Verder kijken we of de aanvraag geschikt is om in prefab te maken. Na het besluit om een offerte te gaan maken, wordt er contact opgenomen met de aanvrager. Tijdens dit eerste gesprek worden de wensen van de klant in kaart gebracht. Als al onze vragen beantwoord zijn en de wens van de aanvrager duidelijk is, start het echte werk!

Willen wij een passende opbouw aanbieden dan wordt de opbouw veelal dikker dan getekend. Omdat Houtbouw de beste kwaliteit als doel heeft gesteld is dit onontkoombaar.

Als eerste bepaal ik schetsmatig de constructieve uitvoerbaarheid. De ene keer is de standaard muurplaat toereikend en de andere keer ga ik met een kreupele stijl, nokligger of als het moet met staal aan de gang. Daarna is er de basis: we verwerken de oppervlaktes, hoeveelheden en aantallen in ons calculatieprogramma. Tijdens het calculeren, bepalen we de opbouw van de wanden, vloeren en daken aan de hand van de wensen van de klant. Vaak wordt de opbouw al getekend of omschreven in de aangeleverde stukken. Gevraagde diktes en isolatiewaarden zijn meestal onderwerp van gesprek. Architecten tekenen wanden van bepaalde dikte met een gewenste isolatie waarden. Willen wij een passende opbouw aanbieden dan wordt de opbouw veelal dikker dan getekend. Omdat Houtbouw ‘t Zand de beste kwaliteit als doel heeft gesteld is dit onontkoombaar. Na het bepalen van de hoeveelheden, de tekenuren en eventueel de montage wordt de offerte gemaakt. Om de offerte visueel kracht bij te zetten wordt er met kleur op de bestektekening aangegeven welke onderdelen er aangeboden worden. Zo is voor de aanvrager meteen duidelijk wat hij krijgt!

Door regelmatig contact met de klant te hebben wordt er een goed beeld gevormd van de stand van zaken.

Twee weken na het versturen van de offerte wordt door de afdeling verkoop contact opgenomen met de klant. Zij vragen of de offerte goed is ontvangen en of er nog vragen zijn. Door regelmatig contact met de klant te hebben wordt er een goed beeld gevormd van de stand van zaken. Zijn wij nog interessant, is er iemand voordeliger of moet er bezuinigd worden? Sommige offertes worden al binnen enkele dagen opdracht, maar dit geldt natuurlijk niet voor alle offertes.

Na het verkrijgen van een opdracht word het project door ons overgedragen. Bij deze overdracht bespreekt de calculator het project met de projectleider. Vervolgens neemt de projectleider contact op met de werkvoorbereider of uitvoerder van de klant. In dit gesprek stelt hij zich voor als de contactpersoon en wordt de planning afgestemd. Intern beginnen de balletjes ook te rollen. Nadat de projectleider het project heeft ontvangen, wordt de constructieberekening gemaakt en wordt er gestart met het tekenwerk en de werkvoorbereiding. Hierna kan er geproduceerd worden. Het kan na de productie soms even duren, maar uiteindelijk is er weer een project waar ik trots voorbij kan lopen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in een functie bij Houtbouw ‘t Zand? Kom bij ons werken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.