Je hebt het waarschijnlijk al in onze URL gelezen. Houtskeletbouw (hsb) elementen. Voor de gemiddelde bouwprofessional is deze term gesneden koek. Maar weet de gemiddelde Nederlander wat er bedoeld wordt? Nu ik al ruim 4 jaar in de houtskeletbouw werk, kan ik het antwoord op die vraag meteen geven. Dat antwoord is nee. Omdat ik stiekem een beetje lui ben en niet steeds hetzelfde verhaal wil vertellen, ga ik het nu maar eens uittikken. Ben je klaar om de basics van houtskeletbouw onder de knie te krijgen?

Wat is houtskeletbouw eigenlijk?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij hout het belangrijkste materiaal is. Tegenwoordig zijn we gewend om veel staal en beton te zien in de bouwwereld. Vroeger was dit anders. In sommige delen van de wereld hebben ze wel aan houtskeletbouw vastgehouden. Denk bijvoorbeeld aan Canada of de Scandinavische landen. Daar zie je nog veel mooie houten huizen. Het is overigens niet zo dat je bij een hsb-woning geen steen meer ziet. Een mooie gevel van baksteen en hsb gaan prima samen! Er zit wel een groot verschil tussen de houtskeletbouw van nu en die van vroeger. Wat is dan dat verschil?

Prefab?!

Weer zo’n term waarvan lang niet iedereen weet wat hij betekent. Prefab komt uit het Engels en staat voor prefabricated, van tevoren geproduceerd. Dat is precies wat veel hsb-bouwers tegenwoordig doen. Ze produceren hun elementen in een fabriek. Daar hebben houtskeletbouwers de ruimte en kunnen ze droog en veilig werken. Omdat het niet mogelijk is om complete woningen of dakconstructies in één keer te maken, worden ze opgesplitst in elementen. De elementen kunnen makkelijk op transport naar de bouwplaats worden gebracht. Daar worden ze door vakkundige bouwmontagemedewerkers gemonteerd.

Zo’n element, waar bestaat dat uit?

Waar een element uit bestaat, verschilt uiteraard per project. Iedere opdrachtgever heeft andere wensen. Om de vraag toch te beantwoorden, ga ik uit van een standaard dakelement. We bekijken het element van binnenuit. Een element bestaat uit de volgende materialen:

·         1. Binnenbeplating; de ruwe afwerking aan de binnenzijde.

·         2. Pe-folie; deze dampremmende folie zorgt dat er geen vocht vanuit de woning het element in kan.

·         3. Sporen; de houten balken die de constructie verzorgen en het element hsb maken.

·         4. Isolatiemateriaal; dit kan in de vorm van wol of harde isolatie en zorgt voor de isolatie.

·         5. Damp-open folie; deze folie zorgt dat damp uit het element kan maar vocht er niet in.

·         6. Tengels en panlatten; deze houten latten zorgen voor ventilatie en voor een plek waar de pannen op liggen.

Wat zijn de voordelen van hsb? (En zijn er nadelen?)

Zoals eerder genoemd is het produceren in een fabriek een groot voordeel. Wind, regen en kou hebben op deze manier veel minder invloed op het bouwproces. Het gebruikte hout komt uit duurzaam beheerde bossen. De blootstelling aan radongas is geringer. Houtskeletbouw is duurzaam!

Oja, de nadelen. Die zijn er ook, eerlijk is eerlijk. Zo is het verstandig om vanaf het eerste ontwerp al rekening te houden met hsb. Anders zou je voor verrassingen kunnen komen te staan. Hoewel het weer tijdens het produceren van elementen geen rol speelt, doet het dit tijdens het plaatsen wel. Bij teveel wind kan er niet worden gemonteerd. Gelukkig valt er goed te dealen met deze nadelen.

Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen? Schroom dan niet en neem contact op met een van mijn collega’s bij Houtbouw ’t Zand. Zij hebben alle kennis in huis.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.