Ik kreeg laatst een reactie op een blogpost die ik over radon had geschreven . ‘Spaanplaat is ook bepaald geen “gezond product”’. Het was best even schrikken, zo’n kritische reactie.  Ik had er ook nog niet eerder eentje gehad. Waarom spaanplaat dan geen gezond product zou zijn , werd me uit de reactie niet helemaal duidelijk. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan! Is spaanplaat echt ongezond?

Formaldehyde, wat is dat?

Na een kleine zoektocht stuitte ik op een gas dat vrijkomt uit verschillende plaatmaterialen. Formaldehydedamp is een kleurloos gas met een prikkelende geur, dat hoofdpijn en irritatie aan ogen en luchtwegen kan veroorzaken. Het komt vrij uit verschillende materialen die in vrijwel alle huizen aanwezig zijn. Denk hierbij aan plaatmateriaal, vloerbedekking of gordijnen. Woon je in een traditioneel gebouwde woning? Ook dan is de kans groot dat er formaldehydedamp vrij kan komen in jouw huis.

Langs de houtskeletbouwexperts

Om erachter te komen hoe het zit met formaldehyde in het plaatmateriaal dat gebruikt wordt in houtskeletbouwwoningen, had ik experts nodig. Daarom ben ik bij mijn collega’s Alex Tromp  en Fred Baas te rade gegaan. Zij weten alles van de materialen die er bij Houtbouw ’t Zand gebruikt in de houtskeletbouwwoningen die zij produceren.

Op de foto die ik bij mijn blog had gebruikt, was OSB 3 (oriented strand board)  te zien. Deze plaatsoort wordt gemaakt van houtschilfers en een formaldehydevrij bindmiddel. Formaldehydevrij wil zeggen dat er vanuit de plaat geen formaldehydedamp vrijkomt. Veilig en gezond dus!

En andere soorten plaatmateriaal dan? Die worden er bij Houtbouw ’t Zand ook gebruikt. Zo worden de dakelementen voorzien van melamine spaanplaat V313. Ook deze plaat bestaat uit houtschilfers en een bindmiddel. Het bindmiddel dat voor deze plaat wordt gebruikt is echter niet ‘formaldehydevrij’ maar ‘formaldehydearm’. Er komt dus formaldehydedamp vrij, maar gelukkig slechts in beperkte mate.

Net als bij radongas het geval is, is het dus essentieel om je woning goed te blijven ventileren!

Het keurmerk

De SHR verricht testen op verschillende plaatmaterialen om te kijken of zij voldoen aan de gestelde normen. Als het plaatmateriaal voldoet, wordt het voorzien van een KOMO-keurmerk. Alle bouwbedrijven die KOMO-gecertificeerd zijn, maken gebruik van deze gecertificeerde platen.

Wil je meer weten over formaldehyde? Bekijk dan de volgende sites:
SHR: https://www.shr.nl/formaldehyde-test
GGD: https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/gezond-leven-wonen/formaldehyde/

Of neem contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.