Alex Tromp

Alex Tromp

Senior calculator

Kranten niet meer van deze tijd? Zeker wel voor isolatie met cellulose!

‘Go green’, duurzaam bouwen, tesla’s en zonnepanelen… Het bedrijfsleven is volop bezig met een duurzamere en schonere toekomst. Ook de bouwwereld kan niet achterblijven. Een likje groene verf is niet voldoende. Krantenpapier daarentegen, is een hele mooie oplossing.

Cellulose isolatie

Van dit krantenpapier wordt namelijk cellulose gemaakt. Door de groeiende vraag en de interne interesse naar andere soorten isolatie, zijn wij meer geïnteresseerd geraakt in Cellulose isolatie.

Glaswol gebruiken wij bij onze huidige manier van isoleren en cellulose misschien wel bij onze toekomstige. Glaswol bestaat voor het grootste gedeelte uit gerecycled glas. Cellulose wordt vervaardigd uit niet –verkochte kranten en het snijafval dat vrijkomt bij de productie van kranten. Zo hebben die ‘oude vormen van media’ nog wel degelijk een functie!

Op naar Duitsland voor een cellulose best-practise!

Om een beter vergelijk te maken tussen glaswol- en cellulose isolatie werden we uitgenodigd door onze leverancier Morgo Folietechniek om een kijkje te nemen bij een houtskeletbouw producent in Duitsland. Zij isoleren met cellulose door middel van de inblaastechniek.

Na een warm welkom bij Holzbau Janssen kregen we een presentatie van Isocell over cellulose. Wat ons het meest aansprak was de vergelijking tussen de productieprocessen van glaswol en cellulose. Iedereen isoleert zijn of haar huis om gas te besparen, maar dat er voor het productieproces van glaswol veeeel meer gas nodig is dan voor het proces bij cellulose, lijkt veel mensen niets uit te maken….

Inblazen van cellulose, wat een machine!

Na de presentatie krijgen wij in de – al zeg ik het zelf – prachtige productiehal van Holzbau Janssen de techniek en de bijbehorende machines te zien die nodig zijn voor het inblazen van Cellulose.

Er word gebruik gemaakt van een mooie machine die boven de elementen hangt. Door middel van een pneumatische arm komt de vulschacht naar beneden, waarna de elementen gevuld worden. De machine staat op rails en kan op die manier over de elementen verplaatst worden. Door slangen stroomt ‘opgeklopte’ cellulose en dit wordt computergestuurd in het element geblazen. Hierbij is de hoeveelheid af te lezen en deze wordt geregistreerd.

Wij keken deze dag naar:

– de snelheid van het inblazen,

– het benodigde machinepark,

– de omvang van het proces

– en het uiteindelijk resultaat.

Het was een erg leerzame dag. De opgedane kennis gaan we binnenkort bespreken om te kijken of wij verder gaan met de haalbaarheid van cellulose isolatie. Wordt dus vervolgd!

Ben je zelf benieuwd naar cellulose of heb je tips voor ons?

 

Bekijk dan de site van isocell http://www.isocell.com/en/ of neem contact met ons op. Wij leren graag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.