Heb je wel eens van radon of thoron gehoord? De kans is groot dat deze woorden nieuw voor je zijn. Dat waren ze namelijk ook voor mij! Maar wat betekenen ze dan? In deze blogpost ga ik me voornamelijk richten op radon. Na het lezen van deze blogpost is het je, net als mij nu, allemaal een stuk duidelijker.

Radon, wat is dat dan?

Radon is, net als thoron, een radioactief edelgas. Het zijn gassen die op een natuurlijke wijze in de bodem en uit de bodem gewonnen materialen ontstaan. Het woordje radioactief doet vermoeden dat het hier om hele enge gevaarlijke gassen gaat. Gelukkig zijn de gassen zelf niet per se schadelijk. Je ademt ze in en uit zonder dat dit kwaad kan. Sterker nog, er zijn bronnen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië met een zeer lage concentratie radon in het water. Van dit water schijnt een helende werking uit te gaan.

‘Is er dan wel een probleem?’ Hoor ik je denken. Ja, dat probleem is er. Radon brengt wel degelijk risico’s met zich mee. Het zit zo: als radon vervalt en het een vaste stof wordt, hecht het zich graag aan andere deeltjes. Deze deeltjes, stof bijvoorbeeld, kunnen terechtkomen in je longen en kunnen dan schade aanrichten. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op longkanker vergroot.

Het grootste gedeelte van woningen in Nederland is gebouwd met beton en steen. Uit deze bouwmaterialen komen radon en thoron vrij. Geen prettige gedachte. Er is echter niet meteen reden tot zorg.  Als je jouw huis goed ventileert, verklein je de kans op de aanwezigheid van een grote hoeveelheid radon. Ventileren voorkomt echter niet dat de gassen vrijkomen. Het afdekken van de bodem van de kruipruimte kan hieraan een positieve bijdrage leveren.

Kan het ook anders?

Ja, gelukkig het kan anders. Naast ventileren zijn er ook andere mogelijkheden om een gunstiger binnenklimaat te realiseren, met minder radon. De keuze voor een bepaald bouwmateriaal is hierin leidend. Aangezien de gassen vrijkomen uit beton en steenachtige materialen, dienen er andere bouwmaterialen gekozen te worden. De keuze voor hout als bouwmateriaal is dan een logische. Uit hout komt namelijk geen radon vrij. Dit betekent dat de lucht in een woning die gebouwd wordt met houtskeletbouw een veel lagere concentratie radon bevat.
Houtskeletbouw draagt op deze manier bij aan beter klimaat. Niet alleen door de co2-reductie, maar dus ook door bij te dragen aan beter binnenklimaat.

Kies jij voor je nieuwe woning ook voor radonvrij houtskeletbouw?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.