Duurzaam het nieuwe jaar in!

Er gaat geen dag voorbij of je wordt eraan herinnerd. Doe wat aan klimaatverandering, duurzaamheid,  het milieu! Niet alleen moeten we er zelf iets aan doen. De overheid zet ook langzamerhand kleine stapjes om, aan de hand van deze mooie termen, beleid te maken. Een voorbeeld is het kleine bedrag dat we in 2021 bovenop onze vliegtickets gaan betalen om de uitstoot te compenseren. Men is druk bezig met een klimaatakkoord. Het kabinet benoemde zichzelf zelfs tot het ‘groenste kabinet ooit’. Het is dus duidelijk dat er voor particulieren en de overheid een grote rol is weggelegd. Maar hoe zit het met het bedrijfsleven? En met de bouw in het bijzonder?

BENG

De overheid, daar is hij toch weer even. Al in 2008 is het Lente-akkoord gesloten. In dit akkoord hebben meerdere partijen besloten dat vanaf 2020 alle nieuwbouw BENG (bijna energieneutraal gebouw) dient te zijn. Hier en daar is er nog wat aan de eisen en meetmethoden veranderd maar de basis blijft hetzelfde. Het bedrijfsleven is hard aan de slag gegaan om gebouwen te kunnen realiseren die aan de eisen voldoen. Nog maar een jaar en dan is het zover.

STIP

Een van de mooiste initiatieven van de afgelopen tijd is naar mijn mening het STIP-keurmerk. Verantwoord bosbeheer is essentieel voor het voortbestaan van de ‘longen van onze planeet’. Helaas kostte de administratie van werk met bepaalde keurmerken veel tijd. Met STIP is dit verleden tijd. Als er hout uit verantwoord beheerde bossen bij een bedrijf binnenkomt, gaat dit er ook weer uit. Er zijn al veel houtverwerkende bedrijven aangesloten bij het keurmerk. Dit zijn niet alleen timmerfabrieken en houthandelaren maar ook bedrijven uit andere sectoren, zoals de meubelmakerij.

Isolatie

Er worden hoge eisen aan nieuwbouwwoningen gesteld om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goede isolatie en zonnepanelen dragen hier hun steentje aan bij. Traditioneel gezien worden huizen geïsoleerd met glaswol, steenwol en materialen verwant aan PUR en PIR. In de toekomst zullen er echter steeds groenere materialen gebruikt gaan worden. Zo zal Houtbouw ’t Zand verschillende projecten gaan isoleren met materialen uit herwinbare natuurproducten.  Eén van de grondstoffen voor deze soort isolatie is vlas. Vlas haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op, bovendien is het een recyclebaar materiaal. Het draagt dus ook bij aan circulair bouwen! Al met al gebeurt er dus genoeg om van 2019 een mooi duurzaam jaar te maken. Ben je benieuwd wat jij voor het milieu doet door te bouwen met hout? Bekijk dan de CO2-calculator van de NBVT.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.