Het is zo ver, het huis van je dromen kan eindelijk bedacht en gebouwd gaan worden! De financiering kan je rond krijgen en je zet de architect aan het werk.  Duurzaamheid en milieu zijn ‘hot topics’ dus je wilt dat jouw droomhuis ook op die vlakken perfect is. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het Ministerie van VROM heeft het in zijn ‘Strategieën duurzaam bouwen’ over de ‘Trias Energetica’. Wat houdt die Trias Energetica in?
De Trias Energetica staat voor een driestappenplan. Als je deze drie stappen, ze staan hieronder, stuk voor stuk doorloopt ben je er zeker van dat jouw woning energiezuinig en duurzaam is.

Het stappenplan

Stap 1

Zorg ervoor dat je woning zo min mogelijk energie gebruikt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het gebruik van ledlampen. Iets dat echter een veel grotere impact heeft, is het goed isoleren van je woning. Het huidige bouwbesluit voorziet al in stevige eisen maar er is niemand die je tegenhoudt als jij je woning nog beter wilt isoleren! Houtskeletbouw leent zich uitstekend voor het goed isoleren van jouw woning.

Stap 2

Je hebt ervoor gezorgd dat je woning weinig energie verbruikt maar er blijft altijd een energievraag over. Zorg ervoor dat de energie die je gaat verbruiken uit duurzame bronnen. PV-panelen zijn een goede oplossing. De overheid wil dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn, het is dus verstandig om hier op in te spelen.

Stap 3

Je bent er bijna! Nu je ervoor hebt gezorgd dat je energie zoveel mogelijk uit duurzame bronnen komt, is het tijd voor de laatste stap. Toen de Trias Energetica werd ontwikkeld in 1979, alweer een flinke tijd terug, was deze stap een stuk actueler dan nu. Gebruik energie uit niet-duurzame bronnen zo efficiënt mogelijk. Mocht je woning dus toch nog aan het gas zitten, zorg voor een goede ketel.

Zo, klaar! Of toch niet?

Je hebt alle stappen doorlopen en bent klaar voor een duurzame woning, mooi! Of toch niet? Een te eenzijdige focus op duurzaamheid is niet altijd verstandig. In zijn ‘Strategieën duurzaam bouwen’ heeft het ministerie het ook over drie P’s, de zogenaamde Triple-P strategie.
De drie P’s staan voor ‘People’(mensen), ‘Planet’(aarde, het milieu) en ‘Profit’(economie). Besteed je teveel aandacht aan een van deze aspecten en vergeet je de ander? Dan kan het zijn dat je alsnog eindigt met een gebouw of woning dat niet duurzaam is. Zorg dus voor een duurzame balans!