Patrick Looper

Patrick Looper

Commercieel manager

“Gaat de bouw ten onder aan zijn eigen succes?!”

De bouw is een rare wereld. Ups-and-downs zijn bijna niet bij te houden. Een aantal jaren terug was er nog sprake van een crisis. In die periode zijn er een hoop bedrijven omgevallen en mensen kwamen zonder baan te zitten. Kortom, de bouw zat in de hoek waar de klappen vielen.
Vandaag de dag daarentegen is er vrijwel geen personeel meer te vinden. Levertijden van bouwonderdelen lopen op tot meer dan 3 maanden. Zelfs prijsstijgingen van meer dan 15 procent zijn niet ongebruikelijk.

Door de enorm groeiende vraag naar nieuwbouwwoningen is de markt volledig overspannen geraakt. De huizenprijzen in steden als Amsterdam zijn weer torenhoog.

De bouwwereld heeft de politiek jarenlang gesmeekt om stappen te ondernemen. Zij moesten ondersteuning bieden om de markt weer uit het slop te trekken. Niet alleen landelijk maar ook regionaal.

Inmiddels heeft de bouw de weg naar boven weer gevonden en zal er vanuit Den Haag moeten worden ingegrepen zodat de bouwproductie kan worden opgeschaald. Ook moet er ondersteuning komen bij het weer aantrekkelijk maken van de technische branche en de bouw in het bijzonder.

De branche dient zelf ook zeer goed na te denken over de toekomst. Als er een tekort aan personeel blijft bestaan zal zij groot moeten investeren in innovatie. Automatisering en robotisering kunnen hier een belangrijke rol in spelen.Bedrijven zijn echter erg voorzichtig geworden met grote investeringen. Iets wat een logisch gevolg is van de langdurende crisis. Die terughoudendheid zal moeten afnemen om ervoor te zorgen dat de bouw niet ten onder gaat aan het huidige succes.

Bij Houtbouw ’t Zand zien we de toekomst positief in. We hebben inmiddels een grote stap gezet om binnen 5 jaar onze capaciteit te verdubbelen. Met de aankoop van 13.000m2 bouwgrond. Op deze grond hopen wij een nieuwe hypermoderne productielocatie te realiseren en daardoor compleet ‘futureproof’ te zijn.

Waar denken jullie dat de oplossing ligt? Voor het tekort in de bouwkolom aan handjes en producten.

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.