Rob Dekker

Rob Dekker

Directeur

Formeer een bouwteam en iedereen profiteert!

Traditioneel is het in het bouwproces zo dat de aannemer het aanspreekpunt is voor de architect, de constructeur en de onderaannemer. Onderling ‘stellen zij het bouwpakket samen’. Door echter ook de timmerindustrie eerder in het proces te betrekken en direct voor de meest efficiënte oplossing te gaan, kan iedereen veel winnen.

Formeer een bouwteam en betrek de timmerindustrie in een vroege fase

Op het moment dat wij nu aan tafel mogen komen, is alles tot in de puntjes uitgewerkt, inclusief de kosten. In de timmerindustrie zien wij veel verbetermogelijkheden. Het kost namelijk enorm veel onnodige energie om in een latere procesfase alsnog zaken aan te moeten passen. Partijen denken vaak voor zichzelf, of alleen aan reeds bekende oplossingen. Ook staan de architect en hoofdconstructeur wat verder af van de productie, waardoor zij het bestaan van de meest efficiënte, passende oplossing niet altijd kennen.

Veranderde rollen in het bouwproces

Dankzij houtskeletbouw kunnen we steeds beter standaardiseren, waardoor ook de rollen in het bouwproces veranderen. Maar is iedereen hiervan op de hoogte? Wat sowieso bijdraagt is de beschikbaarheid van een portaal, waar architecten standaard detailleringen, oplossingen en adviezen vinden, zodat zij bijvoorbeeld kunnen werken met de juiste pakketdiktes en recente innovaties. Maar er kan meer!

Architecten zijn goed in mooie dingen ontwerpen, wij zorgen dat het maakbaar is.

De rol van de architect

De grootste rol in deze verandering is weggelegd voor de architect; door de timmerindustrie eerder te betrekken bij projecten. Ik proef nog weleens de angst dat hun ontwerp ‘ondersteboven geschopt wordt’, maar dat is helemaal ons plan niet. Zij zijn goed in mooie dingen ontwerpen, wij zorgen dat het maakbaar is. De soms enorme uitdagingen liggen juist bij onze industrie om dit samen met het bouwteam mogelijk te maken. Weten waar je terecht kunt, niet langer het gevoel hebben dat je de aannemer passeert; door in een bouwteam open en eerlijk samen te werken weet iedereen van elkaar hoe en wat.

Elke zzp-er kan tegenwoordig een woning bouwen, als hij maar de juiste partijen om zich heen verzamelt.

De rol van de aannemer

De rol van de aannemer in de bouw verandert sowieso al. Waar deze voorheen veel timmerwerk in een eigen werkplaatsje deed, groeit deze rol al een aantal jaren in de richting van procesbeheersing. De aannemer zorgt voor de juiste partijen op de juiste plaats op het juiste moment. Van bouwer naar procesbegeleider dus, inclusief kwaliteitsbewaking, contacten met de opdrachtgever en het beheer van de portemonnee. Met als gevolg dat er eerder wordt aanbesteed en in grotere brokken wordt uitbesteed aan specialisten.

Door deze nieuwe positie heeft de aannemer steeds vaker geen eigen productiepersoneel meer (mede ingegeven door vergrijzing en crisis), waardoor je vaker te maken krijgt met een specialistisch team. Het is dan noodzakelijk een lange-termijn-relatie met elkaar aan te gaan, waarin standaardoplossingen, processen en werkwijze vroegtijdig met elkaar afgestemd worden. Je hebt zo aan twee woorden genoeg en kunt het proces enorm versnellen, er is minder communicatie nodig en faalkosten dalen. En zo kunnen we, ook met het oog op het toenemende tekort aan woningen en renovatie, met dezelfde handjes veel meer doen!

De rol van de timmerindustrie

Wij als timmerindustrie kunnen eerder in het proces veel meer betekenen. De prefab-ontwikkelingen gaan hard, waardoor we dak-elementen, kozijnen, installaties en aftimmering slim kunnen combineren. De enorme versnippering op de bouwplaats is al lang niet meer nodig. En dat geldt echt niet alleen voor seriematige bouw! We moeten dan wel over onze eigen discipline heen durven stappen. Dus ook een combinatie van bouwmaterialen toepassen, zodra in het bouwteam blijkt dat een louter houten constructie niet de beste oplossing is.

Bouwen in een bouwteam kent alleen maar winnaars

Zodra de aannemer het werken in bouwteams stimuleert en bijvoorbeeld het ontwerp vroegtijdig doorstuurt voor feedback kunnen we samen op de technisch meest economische wijze bouwen. Het eindresultaat is dan een kwalitatief hoogwaardig project voor hetzelfde geld of minder met een hogere bouwsnelheid. Als wij eerder betrokken worden, kunnen we namelijk eerder productieruimte reserveren. En daarmee is uiteindelijk ook de eindgebruiker natuurlijk enorm geholpen. En een goed product levert op de lange termijn ook nog eens minder onderhoud.

Tel hier nog de nieuwe wet kwaliteitsborging bij op, waarin de aannemer een totaalgarantie moet geven op het product. Dit kan een aannemer echt niet allemaal alleen. Een vast netwerk van deskundige partijen is hiervoor onontbeerlijk.

Ik doe daarom een oproep!

“Beste architect, aannemer en constructeur, maak een mooi plan met grove kostenplanning, maar ga niet direct verder met de uitwerken van bestektekeningen etc. Verzamel eerst je bouwteam met specialisten uit de timmerindustrie om je heen en ga dan samen voor de meest efficiënte oplossing.”

Deze blog verscheen eerder op: https://nbvt.nl/blog/23-11-2017/formeer-een-bouwteam-en-iedereen-profiteert

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.